top of page
Recente berichten

Update over de vierde aanvliegroute

De laatste informatie over de voortgang van de vierde aanvliegroute, deze zou in november bekend worden gemaakt (informatiebijeenkomst van de gemeente Zeist, mei 2023) is te lezen op stop4deroute.nl

1 feb 2024 is er een online vraaggesprek geweest met demissionair minister Harbers van ministerie van Infrastructuur en waterstaat over de stand van zaken met betrekking tot de vierde aanvliegroute. Voor terugkijken van dit gesprek, ga naar stop4deroute.nlDe actiegroep Stop4de laagvliegroute heeft inmiddels via de petitie stop 4deroute meer dan 60.000 handtekeningen opgehaald van bezorgde burgers. De vierde route zou betekenen dat er elke 7 minuten op minder dan 2 km hoogte een vliegtuig gaat dalen. De minister geeft aan dat de luchtmacht is overgestapt van F16’s naar F35’s, die een groter

aaneengesloten oefengebied nodig hebben. Waardoor een herverdeling van het luchtruim boven Nederland nodig was. Daarnaast willen ze omvang geluidsoverlast anders verdelen over Nederland en beperken door vliegtuigen korter, in een hoek te laten dalen in plaats van getrapt zoals dat meestal gebeurde. Deze nieuwe manier van stijler lande, wordt ook al toegepast. Deze manier van landen beperkt ook CO2 uitstoot ( opmerking stop 4 e route, gaat om 0.05% 1 van de 200 bolletjes uitstoot). Betekent dat vliegtuigen hoger aanvliegen en er 4 aanvliegpunten komen, deze zijn nog niet bekend. Bij die aanvliegpunten komen een soort wachtkamers, als Schiphol te druk is, waar vliegtuigen rondjes gaan vliegen. Deze manier van aanvliegen maakt ook efficiënter vliegen mogelijk.

Leden van Stopde4deroute geven aan dat het recht op een gezonde leefomgeving is opgenomen in de grondwet en uit onderzoek inmiddels duidelijk is dat de geluidspieken leiden tot overlast en gevolgen hebben voor de gezondheid van mensen. Ze maken zich zorgen dat efficiënter vliegen ook betekent dat Schiphol nog meer mag groeien en ook de hub functie zal uitbreiden. De minister geeft aan dat groei Schiphol begrenst wordt door het luchthavenbesluit en dat capaciteit is vastgesteld op 483.00 vliegbewegingen in 2024.


Het dossier is controversieel verklaart, betekent dat het demissionair kabinet geen besluiten mag nemen, is aan een volgend kabinet. De minister garandeert dat het besluit over de vierde route via de Kamer zal lopen. Hij verwacht dat dit rond 2030 zal zijn. Hij geeft ook aan dat de luchtvaart gehouden is aan de stikstofdoelen van 2050.


Bekijk de website stop4deroute.nl voor meer informatie over waar zij zich zorgen over maken en voor het terugkijken van het vraaggesprek met de minister.

Commentaires


Archief
bottom of page