top of page
Recente berichten

Oproep aan inwoners Austerlitz

Een groot aantal vluchtelingen voor het oorlogsgeweld in Oekraïne is op weg naar ons land. Zij worden verdeeld over de veiligheidsregio’s, die ze vervolgens weer toewijst aan gemeenten. De eerste groep is inmiddels aangekomen in Zeist, en een deel daarvan is ondergebracht in de groepsaccommodatie van de Paasheuvelgroep in het bos tegenover het Beauforthuis. Het betreft ongeveer 50 personen, vooral gezinnen met kinderen. Ook zijn er enkele vluchtelingen bij particulieren in Austerlitz aangekomen.


Een aantal organisaties [1] uit ons dorp is samengekomen om de hulp aan deze en toekomstige vluchtelingen te coördineren. Zij zijn in overleg met de gemeente Zeist, Meander Omnium en andere organisaties over de mogelijkheden van Austerlitz om te helpen.


Vanuit de verschillende organisaties worden activiteiten geregeld: het Beauforthuis heeft dit weekend al eten gebracht, mensen kunnen er gratis koffie halen. Austerlitz Zorgt gaat ook mensen uitnodigen voor Austerlitz Eet en andere activiteiten in het dorpshuis.


Wat is er nu nodig?


Voor de vluchtelingen zijn de volgende zaken op dit moment nodig:

  • Wasservice: om de dag haalt iemand een wasmand op. Alleen beddengoed en handdoeken. Kleding wassen de mensen zelf.

  • Fietsen

  • Een basketbal voor de kinderen

  • Voor een vrouw: stevige schoenen maat 38-39

De mensen zouden het ook leuk vinden kennis te maken met Austerlitzers. Met hen bijvoorbeeld iets in de omgeving te gaan zien. Of gewoon vragen te kunnen stellen over hoe het hier allemaal gaat in ons land.


Woonruimte


Er is zeker nog behoefte aan woonruimte. Het uitgangspunt van de gemeente is dat dit bij voorkeur zelfstandige woonruimte is met een eigen kookgelegenheid en douche/wc.


Particulieren kunnen woonruimte aanbieden, maar dat loopt NIET via de gemeente. Neem hiervoor contact op met TakecareBnB: https://takecarebnb.org/gastgezin/


Mocht u vluchtelingen opvangen, dan kunt u bij de gemeente Zeist terecht voor zaken als leefgeld, werk, school, psychische ondersteuning en zorg.


We onderzoeken nog of er plekken in Austerlitz zijn die we aan de gemeente kunnen aanbieden voor meerdere gezinnen tegelijk.


Wat is er straks nodig?


Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen er nog komen en wat hun omstandigheden zijn. Maar er zal zeker behoefte zijn aan vrijwilligers en spullen. We houden u hiervan op de hoogte.


Heeft u een klus? Dan kunt u dat ook melden bij ons. De vluchtelingen willen dit graag doen. Wij vinden wel dat hier een redelijke vergoeding tegenover moet staan. Zo helpt u natuurlijk ook!


Contactgegevens:


Heeft u spullen, een klus of wilt u zich aanmelden als vrijwilliger? Meld dat dan bij Marianne Veenema. Zij coördineert het aanbod vanuit Austerlitz.Hier kunt u ook uw vragen kwijt.


Belt u Marianne liever? Ze is bereikbaar op 06-30610451.


Wilt u contact met de gemeente Zeist, dan vraagt de gemeente nog even geduld. Er komt binnenkort een loket en een FAQ op de website. We houden u hiervan op de hoogte.


Voor aanmelding als vrijwilliger in Zeist kunt u contact opnemen met de Vrijwilligerscentrale Zeist, welkominzeist@meanderomnium.nl. Voor meer informatie, kijk op https://www.vrijwilligerscentralezeist.nl/vrijwilligers/alles-over-vrijwilligerswerk/hulp-voor-oekraine/default.aspx

[1] Austerlitz Belang, Austerlitz Zorgt, Protestante Gemeente De Hoeksteen, WoonStichting Nu voor Straks, BeauforthuisCommentaires


Archief
bottom of page