top of page
Recente berichten

Natuurbrandrisico rondom Austerlitz

Verleden jaar ben ik voorzitter geworden van de natuurwerkbrandgroep Austerlitz. Dat kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Toen ik in 2016 in Austerlitz kwam wonen en wat rondbelde, om te vragen wat er was geregeld rondom het gevaar van ‘bosbranden’. Kreeg te horen iets in de trant van ‘komt goed meneertje, ga maar rustig slapen’. Dat stelde dus helemaal niet gerust, dat klonk als het Nederlandse leger op de fiets in 1939. 


Ik had zelf 2x grote bosbranden in Zuid Zwitserland meegemaakt en ondanks dat ik geen seconde in gevaar was geweest of mijn vakantie huisje, had ik toch het idee dat je hier maar beter op voorbereid kon zijn. Onwaarschijnlijk wat zo’n natuurgeweld een direct vlucht instinct oproept, maar dat was niet nodig, want in Zwitserland heb je overal atoomschuilkelders, met genoeg plek voor elke bewoner en elke toerist, dus daar redt je het wel. Wat hebben wij in Austerlitz… helemaal niets natuurlijk….


Toen we vorig jaar van start gingen met de natuurbrand werkgroep Austerlitz, bleek er door de VRU(Veiligheids Regio Utrecht/Brandweer) op repressief gebied (denk bevechten vuur) al bezig met de aanschaf van nieuwe speciale blusvoertuigen, waterputten enz. Maar op gemeentelijk en planmatig niveau was er nog helemaal niets geregeld. En om te voorkomen dat er slachtoffers gaan vallen, hebben we, ondanks de beperkingen van de relatief smalle uitvalswegen van ons dorp, een plan bedacht waarin we iedereen in veiligheid denken te krijgen. Er zijn nog een paar losse eindjes, maar in juni moet het af zijn en willen we ons plan presenteren.


Robert Schliessler

robert@thyr.nl  0628848255Comentários


Archief
bottom of page