top of page
Recente berichten

Natuurbrand, fase 2

Kans op natuurbrand; fase 2!

Goedendag allemaal,

Wat hebben we de afgelopen dagen met zijn allen gezweet en gepuft van de warmte… Heerlijk dat we dan verkoeling kunnen zoeken in de schaduw van de bomen in het bos van ons mooie Austerlitz. De aanhoudende droogte en warmte heeft echter ook zijn effect op de natuur. Het is voor het derde jaar op rij droog. Vooral op de hoge zandgronden, zoals de Utrechtse Heuvelrug, is het erg droog.

Sinds afgelopen weekend is de brandweer in de regio Utrecht extra alert op natuurbrand. Op dit moment bevinden wij ons in fase 2 en zouden wij als inwoners ‘extra alert’ moeten zijn op natuurbranden.

Fase 2 betekent dat een aantal dingen in het bos verboden zijn. Barbecueën, kampvuurtjes en vuurkorven mogen niet in het bos. Roken is niet verboden in het bos, maar wordt sterk afgeraden. Gooi sigarettenpeuken, ook als ze niet branden, nooit op de grond. Dit is ontzettend milieuverontreinigend, zie ook het bericht van 1vandaag hierover. En een weggegooide sigarettenpeuk of een stuk glas kan een enorme en verwoestende natuurbrand veroorzaken. Bijna alle branden in natuurgebieden ontstaan door menselijk gedrag. Als wij kijken naar de hoeveelheid sigarettenpeuken die op de bospaden in Austerlitz liggen, lijkt het erop dat mensen zich niet bewust zijn van de gevolgen voor zowel natuur als milieu. Het patrouillevliegtuig van de brandweer, Charly, voert verkenningsvluchten uit op zoek naar mogelijke brandhaarden.

Let u aub ook op met picknicken in het bos, een achtergelaten flesje of glas kan heel snel brand veroorzaken als de zon er op schijnt. Picknicken is niet verboden, maar voorzichtigheid is wel gewenst.

U kunt natuurlijk nog steeds gerust de natuur intrekken. Maar wees extra alert, gebruik het gezonde verstand en meld vooral in deze fase verdachte zaken meteen via 112.

Als er een brand uitbreekt, zet de brandweer in de provincie Utrecht extra materieel en personeel ter plaatse in.

Meer informatie over de fasen van natuurbrand staat op www.natuurbrandrisico.nl.

Hoe je een natuurbrand kunt voorkomen of wat je moet doen als er een natuurbrand uitbreekt lees je op www.brandweer.nl.

Heb je hierover nog vragen, neem dan contact op met de gemeente Zeist.

Heel veel dank voor jullie inzet om voor Austerlitz en zijn bossen te zorgen.

Vriendelijke groeten,

Austerlitz Belang

Archief
bottom of page