top of page
Recente berichten

Nieuws van Austerlitz Duurzaam

Austerlitz Duurzaam is op een aantal fronten bezig om Austerlitz duurzamer te maken. Zo zijn we met twee leveranciers van een elektrische auto in gesprek om zo'n auto voor het dorp beschikbaar te krijgen. Die moet straks een plek krijgen bij het Dorpsplein. Bij de gemeente is inmiddels een laadpaal aangevraagd. We hopen u in de volgende Prikkel meer te kunnen vertellen.

Als Austerlitz Duurzaam sluiten we ons zoveel mogelijk aan bij Mijn Groene Huis. Mijn Groene Huis is de merknaam van de Stichting Energie Zeist en heeft sinds een paar maanden een winkel/energiecentrum aan de Slotlaan 300 in Zeist. Kijk eens op www.mijngroenehuis.nu/contact/energiecentrum. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met vrijdag tussen 13.00 en 17.00 uur en zaterdag tussen 12.00 en 16.00 uur. Hier kunt u ook advies krijgen en materialen en allerlei apparaten bekijken. Echt de moeite waard om eens vrijblijvend een kijkje te nemen. Wilt u een persoonlijk advies aan huis van een lid van de werkgroep Austerlitz Duurzaam, dan kan dat ook. Stuur een mail met naam en telefoonnummer naar info@austerlitzduurzaam.nl. Dan nemen we contact op om een afspraak te maken.

Beter inzicht in uw elektriciteitsverbruik en gasverbruik?

Waarschijnlijk brengt uw energieleverancier u regelmatig op de hoogte van uw verbruik. Iedereen ontvangt in elk geval eens per jaar een jaarnota. Om meer inzicht te krijgen in uw verbruik zijn er allerlei programma's zoals Toon van Eneco. Maar u kunt uw verbruik ook inzien op www.slimmemeterportal.nl. Tenminste als u een slimme meter heeft. Door u daar aan te melden krijgt u gratis inzicht in uw dagelijkse verbruik. Ook kunt u de gegevens van de afgelopen jaren bewaren, maar dat kost € 1,50 per maand. Zo krijgt u inzicht in uw totale gas- en elektriciteitsverbruik. Als u wilt weten welke apparaten verantwoordelijk zijn voor dit verbruik, dan kunt u bij Austerlitz Duurzaam gedurende 1 of 2 weken een aantal apparaatjes lenen die het verbruik van een apparaat bijhouden. Het zijn metertjes die tussen de stekker en het stopcontact worden geplaatst. De metertjes zijn te leen. Belangstelling? Stuur een mail naar info@austerlitzduurzaam.nl.

Water

Water is ook een onderwerp waar Austerlitz Duurzaam mee aan de slag gaat. Waterleidingmaatschappij Vitens voert campagne om verantwoord met water om te gaan. Kijk eens op www.vitens.nl/over-water/water-besparen. Veel water gaat op aan douchen. Minder vaak en korter douchen bespaart veel water. En als u aan een nieuwe badkamer toe bent, denk dan eens aan een duurzame douche waarbij de energie en het water opnieuw worden gebruikt. Ons werkgroeplid Remco Jutstra heeft zo'n duurzame douche in zijn onlangs verbouwde woning en vertelt er graag meer over als u geïnteresseerd bent.

Door zoveel mogelijk regenwater op te vangen in regentonnen en dat te gebruiken voor kamerplanten en tuin in droge periodes kun je ook besparen. En zorg dat overtollig regenwater de tuin in loopt en in de grond zakt. In de Austerlitzse zandgrond kan dat prima. Zo vullen we de grondwatervoorraad weer aan. Daar wordt ons drinkwater uit gewonnen. Als het regenwater via het riool wordt afgevoerd komt het op de rioolwaterzuivering van Zeist-West terecht en gaat via de Grift naar de Utrechtse grachten en wordt via de Vecht richting IJsselmeer afgevoerd. Afvoeren naar het grondwater is een betere oplossing.

Repair Café Austerlitz

Op woensdagmiddag 5 juni en woensdagmiddag 3 juli organiseren we weer een Repair Café in Het Lokaal (de voormalige Katholieke Kerk). U kunt tussen 14.00 en 16.00 uur terecht met uw kapotte apparaten en kleding. Onze vrijwillige reparateurs zullen alles in het werk stellen om de spullen weer te repareren, tegen een vrijwillige vergoeding. Helaas lukt dat niet altijd, maarv we doen ons uiterste best en hebben al heel wat Austerlitzsers blij gemaakt. Kom eens langs ! In augustus is er geen Repair Café.

Warmteplan

Tot slot zijn we bezig om samen met de gemeente Zeist een warmteplan voor Austerlitz op te stellen. In De Prikkel staat het artikel Austerlitz Aardgasvrij (pagina 9), waarin u kunt lezen over de geplande voorlichtingsavond op 19 juni. U krijgt daar nog een uitnodiging per brief van de gemeente Zeist over.

Archief
bottom of page