top of page
Recente berichten

Opgraving Hart van Austerlitz: 10 april kijkmiddag

Van 8 t/m 12 april ronden archeologen in Austerlitz het archeologisch onderzoek af op de locatie "Hart van Austerlitz". Wie graag uitleg wil over de opgravingen en de vondsten is welkom tijdens een archeologisch Kijkje in de Keuken onder begeleiding van een archeoloog op woensdagmiddag 10 april. De opgraving werd mogelijk omdat de gebouwen op deze locatie (school.gymzaal en enkele woningen) zijn gesloopt en plaats gaan maken voor nieuwbouw.

Op 10 april tussen 13.00 en 17.00 uur is iedereen welkom in de voormalige kerk aan de Oude Postweg 137, waar de rondleidingen starten. Naast de huidige opgravingen wordt ook aandacht besteed aan de eerdere opgravingen en de geschiedenis van het Franse Kamp uit de tijd van Napoleon.

Het is verstandig om tijdens het bezoeken van de opgraving stevige schoenen te dragen. Na afloop is er een glas originele Franse limonade, precies zoals de soldaten van het Kamp 200 jaar geleden dronken. Het Kijkje in de Keuken wordt georganiseerd door de gemeente Zeist en de opgravingsbedrijven BAAC en Vestigia, in samenwerking m Lokaal Austerlitz.

De opgraving is onderdeel van de realisatie van "Hart van Austerlitz". In mei 2019 start hier de bouw van een multifunctionele accommodatie, waarin het dorpshuis, de basisschool, de peuterspeelzaal en 25 sociale huurwoningen een plek krijgen. Eind 2019 start ook de bouw van 8 seniorenzorgwoningen voor Austerlitz Zorgt en 7 koopwoningen voor starters uit Austerlitz.

In het nieuwe Hart van Austerlitz kunnen onderwijs, wonen, zorg en ontmoeting elkaar vinden en versterken. Met de vernieuwing van het dorpshart werkt de gemeente aan behouden en verbeteren van de leefbaarheid en levendigheid van Austerlitz.

Tijdens eerdere opgravingen aan de noordkant van Austerlitz is een groot stuk van het enorme legerkamp door de archeologen opgegraven en gedocumenteerd. Het kamp werd tussen 1804 en 1807 door Franse en Nederlandse soldaten gebouwd.

Dit keer wordt er niet gegraven in het militaire deel van het kamp. Op basis van de proefsleuven die eerder dit jaar zijn gegraven, lijkt het erop dat in dit gebied de onderkomens waren van de mensen die probeerden een centje te verdienen aan de duizenden soldaten in het kamp.

De duizenden eerdere vondsten van de opgravingen in Austerlitz geven een kleurrijk beeld van het dagelijkse kampleven. Door deze gegevens te vergelijken met historische documenten en toenmalige plattegronden van het kamp komen we steeds meer te weten over de bewoners van het kamp.

Archief
bottom of page