top of page
Recente berichten

Nieuws van Austerlitz Duurzaam

De opwarming van de aarde was afgelopen tijd een heel actueel onderwerp. Wetenschappers hebben berekend dat de opwarming van de aarde met 2 graden heel veel meer ellende geeft dan als de aarde maar 1,5 graad opwarmt. En de rechter heeft onlangs beslist dat de regering moet zorgen dat er in 2020 al 25 procent minder CO2 wordt uitgestoten in vergelijking met 1990.

Aardgas zal veel duurder worden omdat de regering heeft besloten om de gaswinning in Groningen af te bouwen. Wan aan de ellende door de aardbevingen - als gevolg van de gaswinning in Groningen - moet ook een eind komen. Je huis zal maar instorten door die aardschokken. Ook de prijzen van elektriciteit zullen naar verwachting sterk stijgen. Allemaal redenen om bewuster en energiezuiniger te leven. Je kunt klein beginnen door bijvoorbeeld een onderdeel van je huis (dak, vloer en/of muren) te isoleren of radiatorfolie achter de radiatoren te plaatsen. Volgende stappen kunnen zijn: zonnepanelen op het dak, dubbel of driedubbel glas of wellicht een zonneboiler of een warmtepomp. Kijk naar het energielabel als je een nieuw apparaat koopt.

Maar veel hangt af van je gedrag en de keuzes die je maakt. Zet je de thermostaat van de verwarming een uur voordat je naar bed gaat al lager? Kun je de was ook buiten in de zon en wind drogen in plaats van in de wasdroger? Wasdrogers zijn namelijk de grootste energieslurpers in veel huishoudens. Hou je je energieverbruik in de gaten en vergelijk je dat wel eens met soortgelijke woningen? Neem je de fiets in plaats van de auto voor kleine ritjes? Allemaal keuzes die je dagelijks moet maken. We kunnen allemaal een bijdrage leveren aan minder CO2 uitstoot en het tegengaan van het opwarmen van de aarde. Alle beetjes helpen.

Heb je een vraag of heb je een advies nodig?

Heb je een vraag over energiebesparing, duurzaamheid of andere zaken die te maken hebben met het leefklimaat in Austerlitz, stuur dan een mail naar info@austerlitzduurzaam.nl en onze secretaris Ad Janmaat zorgt in samenspraak met de andere werkgroepleden voor een passend antwoord. Soms zullen we je doorverwijzen naar een specialist. Ook bij Mijn Groene Huis in Zeist kun je terecht voor advies: kijk eens op www.mijngroenehuis.nu

Archief
bottom of page