top of page
Recente berichten

Nieuws van Austerlitz Duurzaam (1)

AARDGASLOOS

Dat we omstreeks 2030 van het aardgas af moeten lijkt onontkoombaar. De aardgaskraan in Groningen wordt langzaam dichtgedraaid. Er zijn zelfs geluiden dat er na 2021 geen aardgasgestookte cv-ketels meer worden verkocht. We moeten op zoek naar alternatieven. Voor nieuwbouwhuizen zijn die er al. Door huizen enorm goed te isoleren en uit te rusten met een groot aantal zonnepanelen en een warmtepomp is het mogelijk om zonder aardgas en met geen of weinig extra elektriciteit comfortabel te wonen. Voor Austerlitz Duurzaam is het dan ook onbegrijpelijk dat de eerste woningen in Austerlitz-Noord nog met een aardgasaansluiting worden opgeleverd. Een warmtepomp is weliswaar wat duurder, maar zal op termijn veel goedkoper zijn omdat die warmtepomp tot ver na 2030 meegaat. Bovendien is er veel minder CO2 uitstoot. En dat is belangrijk om de opwarming van de aarde te beperken. Door minder gas te gebruiken bewijzen we bovendien de Groningers die last hebben van de aardbevingen een goede dienst.

ZONNEPANELEN

Er komen steeds meer zonnepanelen op de daken in Austerlitz. Maar ook behoorlijk wat huizen in Austerlitz zijn niet geschikt voor zonnepanelen omdat ze een ongeschikt dak hebben. Vaak is er schaduw van bomen of is de ligging ten opzichte van de zon niet optimaal. Bekijk of uw dak geschikt is voor zonnepanelen op http://zeist.zonnekaart.nl/Home/Search. Voer hier uw adres in en u krijgt een indicatie. Is uw huis wel geschikt voor zonnepanelen dan heeft dat de voorkeur. Vanuit Austerlitz Duurzaam hebben we goede ervaringen met New Solar uit Woudenberg. U kunt contact opnemen vis www.newsolar.nl. Als u meldt dat u via Austerlitz Duurzaam bij hen terecht bent gekomen krijgt u korting. Vanuit Mijn Groene Huis in Zeist loopt er een zonnepanelenactie onder de naam Zon op Zeist. Meer informatie vindt u op: https://www.mijngroenehuis.nu/buurtprojecten/zon-op-zeist/. En ons bestuurslid Marinus Jan Veltman heeft zijn zonnepanelen en zonneboiler door www.ecolibrium-jazon.nl/ laten installeren en is daar ook tevreden over.

Voor mensen met een dak, dat niet geschikt is voor zonnepanelen, werken we aan een oplossing voor panelen op andermans dak. Dat vergt nogal wat regel- en uitzoekwerk. Om dat snel en goed te kunnen doen hebben we een subsidieaanvraag bij de gemeente ingediend. Afgelopen weken heeft het bestuur van Austerlitz Duurzaam de zonnepanelen in het dorp geïnventariseerd en het zijn er al weer aanmerkelijk meer dan twee jaar geleden. De concrete resultaten van onze laatste telling zullen we in onze komende digitale nieuwsbrief opnemen.

Archief
bottom of page