top of page
Recente berichten

In Zeist/Austerlitz; daar wil je "Bij" zijn

Het zoemt in Zeist/Austerlitz; heb je ze al voorbij zien vliegen? Wethouder Roy Luca: "Wij zijn heel blij met de extra zorg voor de keuze van beplanting waardoor we meer wilde bijen in Zeist/Austerlitz aantrekken, want ze doen belangrijk werk. We doen van alles om deze nuttige bezige bijen zich thuis te laten voelen. We zijn dan ook trots dat we officieel zijn erkend als Bijvriendelijke gemeente". Sinds 2015 zijn in het groenbeheer nog een aantal bijvriendelijke maatregelen genomen. Zo zijn er bijvriendelijke bloembollen gepoot en zijn de rotondes bloemrijker geworden.

Het gaat niet goed met de wilde bij. Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar; de helft van alle 358 soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening.

80% van de voedselgewassen wordt bestoven door insecten als de wilde bij. Ze groeien alleen als de bloemen ervan worden bestoven. Wilde bijen doen dit graag en helemaal gratis. Ze zijn dus cruciaal voor de productie van ons voedsel.

Maak kennis met je nieuwe buren. De honingbij is een bekend gezicht, maar er bestaan ook heel veel soorten wilde bijen. Wist je bijvoorbeeld dat hommels ook wilde bijen zijn? In Zeist kun je 133 soorten bijen tegenkomen. Maar we hopen dat we dit aantal met nog meer bij-vriendelijk groenbeheer kunnen vergroten naar 170.

Geef ze een hartelijk welkom. Kom ook in actie om de wilde bij te helpen. Ben je benieuwd wat andere mensen al doen? Of wil je graag meer weten over wat jij kan doen om te helpen? Op www.nederlandzoemt.nl staat alle info.

Archief
bottom of page