top of page
Recente berichten

Nieuws van Austerlitz Duurzaam

Op 18 januari jl. hebben we in dorpshuis 't Trefpunt een informatieavond over ledverlichting en warmtepompen georganiseerd. Twee onderwerpen waarvoor veel belangstelling werd getoond in de enquête die we afgelopen najaar hebben gehouden.

Ons werkgroeplid Marinus Jan Veltman hield een interessante inleiding over ledverlichting. Voor bijna elke lamp is tegenwoordig een led-variant. Ledlampen zijn veel energiezuiniger dan gloeilampen. Ze zijn weliswaar duurder, maar gaan veel langer mee en verbruiken veel minder energie. Ook in vergelijking met TL-lampen en spaarlampen verbruikt ledverlichting minder energie. Een bijkomend voordeel van ledverlichting is dat deze meteen op volle sterkte brandt. Er komt veel minder warmte beschikbaar bij ledlampen. Bovendien zijn er steeds warmere kleuren ledverlichting verkrijgbaar. Marinus Jan suggereerde wel om lampen te kopen van een bekend merk, omdat er veel kwaliteitsverschil tussen de verschillende lampen zit.

Remco van Zijl van Energie Techniek Zeist hield na de pauze een inspirerend verhaal over warmtepompen. Energie Techniek Zeist levert warmtepompen, die de gasgestookte Cv-ketel geheel vervangen. Maar ook is het mogelijk om een warmtepomp in combinatie met een Cv-ketel in te zetten om het gasverbruik te verminderen. Die zijn uiteraard wat goedkoper. Warmtepompen zijn vooral effectief in goed geïsoleerde huizen met zonnepanelen. De contactgegevens van Energie Techniek Zeist zijn te vinden op hun website www.energietechniekzeist.nl. Met de huidige subsidieregeling is het extra aantrekkelijk om nu een warmtepomp aan te schaffen. De regeling is te vinden op de website: www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie-isde/voor-welke-apparaten-geldt-de-isde-1/warmtepompen. Een overweging waard, zeker als de Cv-ketel aan vervanging toe is. Een warmtepomp is ook in combinatie met een Cv-ketel mogelijk.

Archief
bottom of page