top of page
Recente berichten

Uit de school geklapt, het Zeister basisonderwijs in vogelvlucht

Het Geheugen van Zeist - het samenwerkingsverband van Zeister erfgoedpartners - organiseert van 13 januari tot en met 11 februari 2018 een tentoonstelling in Slot Zeist over het basisonderwijs in Zeist, Den Dolder en Austerlitz. Behalve naar leerlingen zal de aandacht ook uitgaan naar de leerkrachten, de schoolgebouwen en het lesmateriaal door de jaren heen.

Een oproep aan scholen en inwoners resulteerde in een stroom van klassenfoto's, lesboekjes, werkjes, rapporten, schoolplaten en historische filmbeelden. De collecties van het Gemeentearchief Zeist, het Hernhutter Huis, het Zeister Historisch Genootschap, de Historische Vereniging Den Dolder en de werkgroep Lokaal Austerlitz zijn aangevuld met unieke bruiklenen. Voor velen een feest van herkenning.

Speciaal voor deze tentoonstelling is de Kersbergenzaal, in de kelder van Slot Zeist, ingericht als oud leslokaal. Hier worden "schoolse" activiteiten georganiseerd zodat door jong en oud kan worden beleefd, hoe vorige generaties leerden lezen en schrijven: op alle woensdagen, zaterdagen en zondagen tussen 14.00 en 16.00 uur kunnen kinderen en volwassenen schrijven met een kroontjespen, schrijven op een leitje met een griffel of een pennenlap maken. Op zaterdag 13 januari om 14.00 uur en om 15.30 uur leest Bea Rozewinkel voor uit oude leesboekjes. Op zaterdag 20 januari en zondag 21 januari kunt u nog eens een ouderwetse schoolfoto laten maken incl. dokabezoek tussen 14.00 en 16.00 uur (€ 3 per foto). Op woensdag 31 januari tussen 14.00 uur en 15.30 uur geeft Hans Doortmont een geschiedenisles. Lees het actuele aanbod van openingstijden en toegangsprijzen op www.geheugenvanzeist.nl.

Archief
bottom of page