top of page
Recente berichten

Austerlitz Duurzaam

Wisselingen in de werkgroep Austerlitz Duurzaam. Voorzitter Tine van Merwijk, secretaris Sonja Verwijs en initiator Jan Cremer zijn om uiteenlopende redenen gestopt. Sonja houdt nog wel de Facebook pagina van Austerlitz Duurzaam bij. We hebben Marinus Jan Veltman bereid gevonden om tot de werkgroep toe te treden. Marinus Jan woont ruim een jaar op de Austerlitzseweg en is zijn huis grondig aan het verduurzamen. Hij is LED-specialist en geeft daarnaast natuurkunde les op een middelbare school. Ad Janmaat heeft de rol van secretaris opgepakt en Ton Melgers die van voorzitter. We hebben nog minimaal 1 vacature in de werkgroep. Bij gelijke geschiktheid geven we de voorkeur aan een vrouw. Laat even weten als je belangstelling hebt via secretariaat@austerlitzduurzaam.nl of een van de werkgroep leden. Naast Ad, Ton en Marinus Jan zijn dat Jef Coopmans en Jan Pereboom.

Cv-ketel bijna aan het eind?

Als uw Cv-ketel vervangen moet worden is het aan te raden om ook eens naar een warmtepomp te kijken. Zo'n pomp haalt de warmte uit de grond of uit de lucht. Een warmtepomp is alleen aantrekkelijk voor goed geïsoleerde huizen die voorzien zijn van zonnepanelen. Zo'n warmtepomp verbruikt namelijk geen gas maar wel elektriciteit. Op dit moment is het mogelijk om subsidie te krijgen bij aanschaf van een warmtepomp.

Zonnepanelen

En als u nog geen zonnepanelen hebt, maar wel overweegt om die aan te schaffen, is het wellicht aardig om eens bij iemand die al wel panelen heeft te gaan kijken. In juni organiseren we wellicht bij twee van onze werkgroep leden een bijeenkomst over zonnepanelen. Geef u op via secretariaat@austerlitzduurzaam.nl en we informeren u over de data. Wilt u een offerte? Dat kan (ook) via NewSolar in Woudenberg. Met NewSolar hebben we een korting afgesproken, die deels naar u gaat en deels naar Austerlitz Duurzaam. U komt in aanmerking voor de korting als u meldt dat u via Austerlitz Duurzaam bij hen bent terechtgekomen. Kijk op www.newsolar.nl. Onze ervaring en die van de meeste deelnemers aan eerdere projecten is dat NewSolar goede panelen en service levert tegen een aantrekkelijke prijs. Uiteraard kunt u ook via een andere weg panelen aanschaffen. In Zeist heeft Mijn Groene Huis nu ook een actie om onder aantrekkelijke voorwaarden zonnepanelen te kopen; zie www.mijngroenehuis.nu/zon-op-zeist.

Isolatie

Ook kunt u nog gebruik maken van de isolatie-actie van Mijn Groene Huis. De subsidiepot, waarvoor mensen die twee verschillende isolatiemaatregelen laten uitvoeren in aanmerking kwamen, is echter leeg. Meer informatie vindt u op www.mijngroenehuis.nu/isoleren. Een kleine 10 dorpsgenoten gingen u voor. Een goed geïsoleerd huis is niet alleen in de winter veel comfortabeler, ook 's zomers biedt het voordelen omdat het veel langer koel blijft.

Repair Café

Het Repair Café voldoet aan een behoefte. We hebben echter nog te weinig technische herstellers en zijn daardoor erg kwetsbaar. Nieuwe technische vrijwilligers zijn dan ook zeer welkom. Meld je bij Ton Melgers via t.melgers@ziggo.nl of secretariaat@austerlitzduurzaam.nl. Na 7 juni 2017 maken we de balans op en beslissen we of we na de zomervakantie doorgaan.

Elektrische deelauto

Austerlitz Duurzaam wil graag weten of er voldoende mensen in het dorp wonen die belangstelling hebben voor een elektrische deelauto van "We drive Solar". Voor € 99,-- per maand kun je meedoen en mag je 2500 kilometer per jaar in de auto rijden Voor extra kilometers betaal je 12 cent per kilometer. We Drive Solar werkt met de Renault Zoë die een actieradius heeft van 300 kilometer. Meer informatie is te vinden op www.wedrivesolar.nl. Binnenkort krijgt u een flyer in de brievenbus waarmee we uw belangstelling willen peilen. Bij voldoende belangstelling komt er een informatieavond in het dorp.

Milieutip van de maand

Ongetwijfeld gebruikt u uw vaatwasser en uw wasmachine alleen als die helemaal vol is. Een vaatwasser reinigt de vaat meestal al goed met een halve vaatwastablet. Probeer het ook eens. Ik doe het al jaren en het levert minder schoonmaakmiddelen in het rioolwater en winst in de portemonnee op. En vaak kun je ook met minder waspoeder toe dan de fabrikant voorschrijft. Zeker in Austerlitz waar we zeer zacht water uit de kraan krijgen.

Archief
bottom of page