top of page
Recente berichten

Nieuwsbrief Austerlitz Duurzaam

Beste dorpsgenoten,

Austerlitz Duurzaam wil - de naam zegt het al - Austerlitz duurzamer maken. Bijvoorbeeld door collectieve inkoop van zonnepanelen en stimuleren van isolatiemaatregelen. Een mogelijk nieuw project is een elektrische deelauto. Voor dat laatste project willen we graag eerst weten of er in Austerlitz behoefte is aan een elektrische deelauto. We hebben een korte enquête opgesteld. U kunt ook aangeven of u overweegt om zonnepanelen aan te schaffen of belangstelling hebt voor andere energiebesparende maatregelen. Maar eerst wat informatie over de projecten waar we mee bezig zijn.

Elektrische deelauto

Het bedrijf "WeDriveSolar" biedt de Renault Zoe aan als huurauto. Deze auto kan in principe zo'n 300 kilometer op 1 accu zonder bij te laden afleggen. Meer informatie over elektrische deelauto('s) vindt u op de website www.wedrivesolar.nl. Ook vindt u op deze website informatie over de kosten. Als er 10.000 km. per jaar mee wordt gereden zijn de totale jaarlijkse kosten ongeveer 3.300 euro. Dat is inclusief afschrijving, verzekering, onderhoud en elektriciteit. Hiervoor krijgt men een nieuwe elektrische auto in bruikleen. Bij meer gebruikers deelt men niet alleen de auto, maar ook de kosten. Dus hoe meer deelnemers hoe lager de kosten.

We willen graag voor Austerlitz een elektrische deelauto ter beschikking krijgen. Gebruikers die zich vooraf hebben aangemeld kunnen van zo'n auto gebruik maken en worden per gereden kilometer belast. Austerlitz' Belang is bereid zich voor 1 jaar garant te stellen voor de kosten van de auto.

Belangstelling voor zonnepanelen?

Op steeds meer huizen zie je zonnepanelen liggen. Maar liggen ze ook al op uw huis? De zon levert gratis energie. Zonde om die energie niet te benutten, zeker als u een woning hebt met een dak op het zuidwesten, zuidoosten of zuiden. En bovendien goed voor het milieu omdat er minder CO2 in de lucht komt. Die CO2 zorgt voor de opwarming van de aarde. Ook kunt u fors besparen op uw energierekening. En als je panelen teveel energie opleveren, lever je dat aan je energiemaatschappij terug via het elektriciteitsnet. Dat wordt verrekend met de afname van elektriciteit. Zo simpel is dat.

Als u spaargeld heeft kunt u dat gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen. Dat levert aanzienlijk meer op dan de rente die de bank nu geeft. Die keert vaak minder dan 1 procent uit, terwijl zonnepanelen vaak wel 8% opleveren. Als u geen eigen geld hebt is er vaak eenvoudig geld te lenen voor zonnepanelen. Ook dan is de aanschaf van zonnepanelen meestal interessant . Bovendien wordt uw woning meer waard door zonnepanelen en is gemakkelijker verkoopbaar.

Meer weten over zonnepanelen en wilt u eens een kijkje nemen bij iemand die al zonnepanelen heeft aangeschaft? Dat kan bij een van de leden van de werkgroep Austerlitz Duurzaam. Belangstelling voor een informatiebijeenkomst? Meldt u aan via info@austerlitzduurzaam.nl. Bij voldoende belangstelling nodigen we op een avond en vertegenwoordiger van New Solar uit om uw vragen te beantwoorden. New Solar uit Woudenberg is het bedrijf waarmee Austerlitz Duurzaam afspraken heeft om tegen een gunstig tarief goede panelen met een goede service te leveren. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met New Solar. Meldt daarbij "Austerlitz Duurzaam". Dan krijt u extra korting. New Solar heeft al ongeveer 25 woningen naar volle tevredenheid in Austerlitz voorzien van panelen. Kijk voor meer informatie op de website www.newsolar.nl.

Geen geschikt eigen dak?

In Austerlitz staan veel bomen. Soms zorgen die voor schaduw op daken en zijn zonnepanelen daardoor minder rendabel. Daarvoor willen we ook een oplossing vinden. Namelijk door panelen op een groot dak van een instelling of organisatie te leggen. U kun dan een of meer van die panelen kopen. De school Het Spoor in Zeist heeft al een dergelijk project. Zie www.spoorzon.nl Als u belangstelling hebt, laat het ons weten. Als we een geschikt dak hebben gevonden, waarvan de eigenaar wil meewerken, laten we u dat zo snel mogelijk weten. De opbrengst van uw panelen wordt verrekend met uw eigen jaarlijkse energienota.

Warmtepomp

Toe aan een nieuwe verwarmingsketel? Dan is het goed om eens na te denken over een warmtepomp. Een warmtepomp onttrekt warmte meestal aan de buitenlucht. Met die warmte kunt u uw huis verwarmen. Een warmtepomp is in combinatie met zonnepanelen in een goed geïsoleerd huis vaak voldoende voor de verwarming. Voor warmtepompen bestaat een subsidieregeling. Het budget voor 2017 is onlangs verhoogd naar 90 miljoen euro. Met de subsidieregeling wil de overheid stimuleren dat Nederlandse huizen en bedrijven minder door gas en meer door duurzame warmte worden verwarmd. Vanaf 1 juli is de subsidie voor een lucht-warmtepomp, met een vermogen tot 1 kW, 1.100 euro. Voor elke kW hoger wordt dat bedrag met 100 euro verhoogd. Door de wijziging neemt de subsidie geleidelijk toe voor elke kW aanvullend thermisch vermogen.

Denkt u na over duurzame verwarming van uw huis? Kijk dan eens op de website van Milieu Centraal, www.milieucentraal.nl over duurzame warmte. De subsidiemogelijkheden voor duurzame energie en energiebesparing staan op een rijtje in een overzichtelijk document: uw huis/financiering. Op www.rvo.l/subsidie-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie vindt u meer informatie over de huidige subsidieregeling.

Archief
bottom of page